Mondzorgkunde: docenten maken het verschil

Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

In de afgelopen jaren is de waardering voor de opleiding Mondzorgkunde bij Hogeschool Utrecht flink toegenomen. In de Keuzegids HBO 2018 staat de opleiding als TOP opleiding vermeld. De respons op de Nationale Studenten Enquête is de laatste jaren gestegen tot meer dan 60% in 2018. Hoe is die verbetering tot stand gekomen? Wat is het geheim van Mondzorgkunde? ‘Docenten weten dat zij het verschil maken.’

Dialoog over onderwijs

In 2011 is de opleiding Mondzorgkunde gestart met een kwaliteitsimpuls op basis van een analyse van een extern bureau. Professionalisering had aandacht nodig met als kernwoorden vertrouwen en verantwoordelijkheid. Gelijktijdig heeft ongeveer 75% van het docententeam een masteropleiding gevolgd om aan de eisen te voldoen die de HU vanaf dat moment stelt (100% master geschoolde docenten). ‘Dat gaf een boost aan energie en zorgde voor een geweldige dialoog over onderwijs’, vertelt teamleider Lotte Westerlaken. Studenten merkten dat hun docenten hun kennis aan het verbreden waren. ‘Je merkt dat je voor vragen over onderzoek en innovatie bij ze terecht kan’, stelt 4e jaars John Gouriye.

Eigen verantwoordelijkheid

Leiderschap was een ander aandachtspunt. In plaats van sturing van bovenaf, streefde het management een ontwikkeling naar gedeeld leiderschap na. Lotte Westerlaken: ‘De opleiding moest veel meer gedragen worden door docenten.’ Door een open uitwisseling over de veranderingen werden docenten zich bewuster van hun rol. ‘Wat kan je van elkaar verwachten? Wat is je eigen verantwoordelijkheid?’ Tegenwoordig komen docenten in teams iedere week bij elkaar voor overleg. De sfeer is goed en dat merken de studenten ook. ‘Het is wel uniek hoe we met elkaar omgaan, docenten en studenten’, zegt 4e jaars Julia Mayer. Dat nieuwe, veelal jonge, docenten bij de opleiding kwamen werken, speelde daarbij een rol, zegt Lotte Westerlaken: ‘Samen met de meer ervaren docenten, die ook een masteropleiding gingen doen, zorgde dat voor veel energie in het team.’ Studenten vinden het prettig dat er naast ervaren docenten ook jonge docenten zijn. Julia Mayer: ‘Qua leeftijdsfase zitten we dichter bij elkaar. De docenten zijn actief, gedreven, en die houding nemen studenten over.  ‘Je wordt gezien als een toekomstige collega’, vult John Gouriye aan. ‘De mening van studenten wordt zeer gewaardeerd.’

Nationale Studenten Enquête

Dat blijkt ook uit de manier waarop de NSE dit jaar is ingezet. ‘Dit jaar is het anders gegaan dan in voorgaande jaren’, legt Lotte Westerlaken uit. ‘De NSE startte precies in een toetsweek. Omdat onze studenten dan minder vaak in huis zijn, hebben we dit jaar een week voor de start van de NSE aandacht besteed aan deze belangrijke enquête.’ Vóór de afnameperiode gaf de opleiding met hulp van de posters van Marketing & Communicatie aan wat er sinds vorig jaar verbeterd was. Docenten maakten studenten er op attent dat de link naar de enquête er aan zou komen. ‘Heel anders als de docent het zegt, dan dat ze een algemene e-mail krijgen. De sleutel ligt bij de docenten, bij de mensen heel dichtbij.’

Verder kijken

Ondanks de hoge score in de keuzegids blijft er nog wel wat te wensen over. De afstand tussen de kliniek aan de Bolognalaan en het instituut aan de Heidelberglaan is niet ideaal. John Gouriye: ‘Als we een TOP opleiding willen blijven is het wel fijn als er iets met de kliniek gebeurt, zodat theorie en praktijk op een locatie zitten.’ Verder blijken de studenten daar verassend weinig moeite mee te hebben. Ook als een les in de kliniek direct aansluit bij een activiteit in het gebouw verderop. ‘Docenten gaan er altijd flexibel mee om.’ ‘Internationalisering is nog in een pril stadium’, voegt Julia Mayer daar aan toe. Al mocht ze zelf vanuit haar top-class meedoen aan een interdisciplinair zorgcongres in Gent. ‘Je wordt zeker gestimuleerd om verder te kijken tijdens je opleiding.’

Binding versterken

‘Hoe gaan we de energie vasthouden?’, vraagt Lotte Westerlaken zich af. Wekelijks komen de teams een uurtje bij elkaar. ‘Ik wil dat ze er zelf willen zijn, dat ze zelf de verantwoordelijkheid voelen. Fouten maken mag, in een veilig klimaat om te experimenteren.’ De komende tijd is het zaak om de binding tussen docenten nog te versterken. ‘We doen het met elkaar.’ Daarnaast streeft de opleiding continu naar verbetering. Binnen teams wordt 10% van de werktijd vrijgehouden voor innovatie, zowel op het gebied van didactiek als vakinhoud. ‘Dat is niet standaard binnen de hogeschool.’

Het geheim van Mondzorgkunde? Meer verantwoordelijkheden bij de docenten, is een van de elementen. ‘Persoonlijk leiderschap van docenten is belangrijk’. Een scherp oog voor de wensen van studenten is een ander essentieel punt. Dan kan je in een goede sfeer werken aan het gezamenlijke doel: de komende jaren TOP blijven presteren.

Dit verhaal is gepubliceerd op huontwikkelt
Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s